Prešovská a parížska charita si vymieňali skúsenosti

22.05.2004 Celý región

Dať pocítiť svoju ľudskú hodnotu každému sociálne odkázanému človeku je prioritou Gréckokatolíckej diecéznej charity (GDCH) v Prešove ako aj podobnej organiz...
Dať pocítiť svoju ľudskú hodnotu každému sociálne odkázanému človeku je prioritou Gréckokatolíckej diecéznej charity (GDCH) v Prešove ako aj podobnej organizácie Secours Catholiques so sídlom vo francúzskom hlavnom meste Paríž.

Na tomto závere sa zhodli predstavitelia oboch organizácií 19. mája na záver týždenného pobytu hostí Francúzska v Prešove.
Obe organizácie spolupracujú od roku 1992 a takéto výmenné pobyty organizujú každoročne. Spolupráca prebieha bez doteraz písomne uzavretej dohody, na \"dobré slovo\".
Riaditeľ francúzskej charity Bruno Albert konštatoval, že obe charity sa majú čo vzájomne od seba učiť. Veľmi sa mu páčilo to, ako v skromných podmienkach prešovská charita vyvíja svoju činnosť. \"Cítiť z nej lásku a pokoru, \" konštatoval.
Podľa riaditeľa GDCH Maroša Šatného ukázali francúzskym hosťom Dom Charitas v Prešove, Dom sv. Anny v Starej Ľubovni, umožnili im zúčastniť sa na príjme sociálne odkázaných do nocľahárne Archa v Prešove.
Nurradin Ettajani, zástupca riaditeľa Secours Catholiques, povedal, že obe organizácie pomáhajú rovnakým ľuďom, postihnutým napr. nadmerným používaním alkoholu a iných drog, Rómom. V tejto súvislosti ocenil prácu GDCH s touto komunitou v Pečovskej Novej Vsi v okrese Sabinov, s ktorou sa počas pobytu tiež oboznámili. Podľa neho je táto aktivita budovaním mostu medzi minoritou a majoritou v spoločnosti.
Občania Francúzska majú podľa hostí z tamojšej charity \"štedré srdce\" a darujú rôzne potrebné veci sociálne odkázaným. Veria totiž v prospešnosť takýchto darov. Zaželali to isté aj GDCH.

(jj)
 

Vyberte región